Over het Stedelijk Orkest Lebuïnus,
een korte geschiedenis

Het Stedelijk Orkest Lebuïnus bestaat al honderd jaar. Er is in die eeuw tijd veel gebeurd. De vereniging heeft hoogtepunten meegemaakt, maar kende zeker ook diepe dalen… De afgelopen honderd jaar heeft de vereniging gemaakt tot wat zij nu is: de grootste en gezelligste muziekvereniging van Deventer! 

Over het Stedelijk Orkest Lebuïnus,
een korte geschiedenis

Het Stedelijk Orkest Lebuïnus bestaat al honderd jaar. Er is in die eeuw tijd veel gebeurd. De vereniging heeft hoogtepunten meegemaakt, maar kende zeker ook diepe dalen… De afgelopen honderd jaar heeft de vereniging gemaakt tot wat zij nu is: de grootste en gezelligste muziekvereniging van Deventer! 

Hoe het begon…

Honderd jaar geleden worden de ideeën van enkele enthousiaste Deventenaren werkelijkheid. Op 20 januari 1920 is op initiatief van de heren Van Moorst en Gerlich de rooms-katholieke muziekvereniging De Harmonie in Deventer opgericht. Door collectes onder de bevolking van Deventer en de steun van beschermheer J. Huurman, kunnen instrumenten worden aangeschaft en groeit het orkest in korte tijd uit tot een vereniging met zo’n 25 leden. In 1933 wordt met het eerste jaarconcert een traditie geboren, die tot op de dag van vandaag voortduurt.

Donkere jaren…

In 1940 moet de harmonie het repeteren voorlopig staken, vanwege het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. Omdat het orkest weigert de instrumenten in te leveren bij de door de Duitsers gecontroleerde Nederlandse Cultuurkamer, gaan de instrumenten in 1942 ‘ondergronds’. De instrumenten worden verstopt in het huis van de commissaris materieel, Leo Weimer, die vlak bij de spoorbrug woont. Helaas loopt de spoorbrug en daarmee ook het instrumentarium tijdens de oorlog flinke schade op. Maar al op 11 juni 1945 roept toenmalig voorzitter de heer Olde Hanhof de orkestleden bij elkaar en wordt met de moeizame doorstart van de vereniging begonnen. Een hard werkend comité weet 1.700 gulden bij elkaar te krijgen voor de aanschaf van nieuwe muziekinstrumenten.

Na de oorlog

Het orkest bloeide snel weer op. En een volgend historisch feit vindt plaats als in 1969 als de heer Voortman sr. de dirigeerstok overneemt. Hij zou dit de daaropvolgende veertien jaar blijven doen. Onder zijn leiding wordt in 1970 een absoluut hoogtepunt bereikt door in Achterveld een eerste prijs in de superieure afdeling te behalen. Het vijftigjarig jubileum wordt dat jaar gevierd met een groots opgezet concert in de Deventer Schouwburg.  

Brand 

Bij sommige (oud-)leden staan de gebeurtenissen van 1973 nog helder op het netvlies. Door een uitslaande brand in het repetitielokaal gaan vrijwel alle instrumenten, het muziekvaandel en opgeslagen spullen van de vereniging verloren. Met gevaar voor eigen leven zijn er nog leden het brandende gebouw in gegaan om spullen te redden.

Na de brand worden met spoed enkele acties op touw gezet om ook deze aanslag op het voortbestaan van de vereniging te boven te komen. En met succes, want een jaar later kon wederom het jaarconcert plaatsvinden.

Van De Harmonie naar het SOL

Omdat het katholieke draagvlak van de vereniging steeds geringer wordt, is in 1978 besloten tot een naamsverandering van het orkest. Voortaan heet het orkest Stedelijk Orkest Lebuïnus, kortweg SOL.

SOL door de jaren heen

In 1980 wordt een groots jubileumconcert gehouden, waarbij de Rhapsody in Blue wordt opgevoerd met als soliste aan de piano Tilly Hanken-Duyts. In 1987 wordt het jaarlijkse concert voor het eerst in de Deventer Schouwburg gegeven, waarbij de tot op dit moment gehanteerde opzet wordt ingevoerd. Voor de pauze wordt de muzikaliteit van het orkest gedemonstreerd en na de pauze een complete show met muziek, dans en humor.

Het 75-jarig jubileum in 1995 valt samen met 50 jaar bevrijding, daarom wordt dit jubileum herdacht met een feestelijk concert op het Welleterras. Het concert werd uitgevoerd door Ons Ideaal, de PTT-fanfare en het Stedelijk Orkest Lebuïnus gezamenlijk. De muziek wordt opgeluisterd met bevrijdingsliederen en een groots vuurwerk dat vanaf de andere kant van de IJssel werd afgestoken. De publieke belangstelling was overweldigend.  

SOL anno nu

Dat het oudste en nog enige orkest van de stad Deventer ook na honderd jaar nog springlevend is, bewijst bijvoorbeeld de deelname aan het project Passie voor Muziek in 2018 samen met het Orkest van het Oosten en twee andere Deventer orkesten. Maar ook de vele grote concerten die de afgelopen jaren in de Deventer Schouwburg zijn gegeven met artiesten als Cor Bakker en Stanley Burleson, vaak in samenwerking met lokale zangers, (project)koren en dansgroepen.

De maatschappelijke betrokkenheid van het orkest komt ander andere tot uiting in de muziekopleiding voor (jeugd)leden, die al vele jaren vrijwillig door eigen leden verzorgd wordt en de deelname van het orkest aan gebeurtenissen die belangrijk zijn voor de stad Deventer zoals de jaarlijkse dodenherdenking op het Grote Kerkhof.